top of page

NAFÄ°LE NAMAZLAR

Teravih Namazı

Teravih Namazı: Teravih namazı ramazan ayına mahsus bir namazdır. Yatsı namazının vaktinde, vitirden önce ve yirmi rekât olarak kılınır. Teravih namazının her dört rekâtının sonunda bir süre oturularak istirahat edildiÄŸi için bu dört rekâta bir “terviha” adı verilmiÅŸtir. Terviha, nefsi dinlendirmek, rahatlatmak gibi anlamlara gelir. 

 Peygamberimiz Müslümanları teravih namazını kılmaya teÅŸvik buyurmuÅŸlardır: “Her kim ramazanda faziletine inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek teravih namazı kılarsa, onun geçmiÅŸ günahları bağışlanır

Teravih namazı, müekked sünnettir. Teravih namazı tek başına kılınabilmekle birlikte cemaatle kılınması daha faziletlidir. Teravih namazını, her iki rekâtta bir selam vermek suretiyle kılınabildiÄŸi gibi dört rekâtta bir selam vererek kılmak da mümkündür. Ä°ki rekâtta bir selam verildiÄŸi takdirde, bu namaz akÅŸam namazının sünneti gibi; dört rekâtta bir selam verilmesi hâlinde, ikindi namazının sünneti gibi kılınır. Teravih vaktin sünneti olduÄŸu için hasta ve yolcu gibi mazeretleri sebebiyle oruç tutmakla yükümlü olmayanlar için de bu namazı kılmak sünnettir. Yatsı namazının kılınmasının ardından mescide gelen kiÅŸi, önce yatsı namazını kılar, daha sonra teravih namazını kılmaya baÅŸlar. Eksik kalan rekâtları ya imamla birlikte vitir namazını bitirdikten sonra kılar veya önce teravihten kılamadığı eksik kalan kısımları tamamlar, daha sonra vitir namazını kılar

Tahiyyetülmescit Namazı

“Tahiyyetülmescit”, mescidin Rabb’ine selam vermek, ona tazimde bulunmak demektir. Ziyaret, eÄŸitim, öÄŸretim gibi bir maksatla bir mescide giren Müslüman’ın, mescidde Rabb’ine tazimde bulunmak üzere iki rekât nafile namaz kılması müstehaptır. Bu namazın mescide girip oturmadan kılınması daha faziletlidir. Bir mescide herhangi bir namazı kılmak veya farz namazı cemaatle kılmak niyetiyle girmek de tahiyyetülmescit yerine geçer.

Evvabin Namazı

Evvab, iÅŸlediÄŸi bir günahtan hemen tövbe ve istiÄŸfar eden demektir. “Evvabin namazı” ise tövbe edip Allah’a sığınanların namazı anlamına gelir. Altı rekatlık bir namaz olan evvabin namazı, tek selamla kılınabileceÄŸi gibi üç selamla da kılınabilir. Peygamberimiz: “Kim akÅŸam namazından sonra kem söz söylemeksizin altı rekat namaz kılarsa, bu kendisi için on iki senelik ibadete denk kılınır.”18 buyurmuÅŸlardır

KuÅŸluk (Duhâ) Namazı

GüneÅŸ doÄŸup kerahet vakti çıktıktan sonra güneÅŸ tepe noktasına gelinceye kadar iki, dört, sekiz veya on iki rekât namaz kılmak müstehaptır. Bu, Peygamberimiz’in fiili ile sabittir. KuÅŸluk namazının sekiz rekât kılınması daha faziletlidir.

Teheccüd Namazı

Yatsı namazının ardından bir süre uyuduktan sonra kalkılıp kılınan namaza, “teheccüd namazı” denir. Teheccüd namazının en azı iki, en çoÄŸu sekiz rekâttır. Her iki rekâtta bir selam verilmesi daha faziletlidir.

Hacet Namazı

Ahirete veya dünyaya ait bir ihtiyacı bulunan kiÅŸi, yatsı namazından sonra iki veya dört rekât namaz kılar, ardından da bir dua yaparak ihtiyaç duyduÄŸu iÅŸin meydana gelmesi için Allah’tan niyazda bulunur. Hacet namazının ilk rekâtında Fatiha’dan sonra üç defa “Ayete’l-kürsi”, diÄŸer rekâtlarda Fatiha’dan sonra birer defa Ä°hlas ve Muavvizeteyn (Felak ve Nâs) sûreleri okunur.

YaÄŸmur (Ä°stiskâ) Namazı

Kuraklık olduÄŸu zaman Müslümanlar, yaÄŸmur duasına çıkar, Yüce Allah’tan yaÄŸmur yaÄŸdırmasını niyaz ederler. Ebu Yusuf ve Ä°mam Muhammed’e göre, cuma namazını kıldıran imamın, cuma namazı gibi açıktan iki rekât namaz kıldırması menduptur. Namazın ardından bir hutbe okur. YaÄŸmur duasına üç gün çıkılması müstehaptır. Ä°mamın üzerindeki ceket veya hırkasını ters çevirip giymesi de sünnettir.

Kandil Gecelerinde Namaz

Kültürümüzde Mevlid, Regâib, Berat ve Miraç Kandili gecelerinde minareler kandillerle donatılırdı. Halk arasında bu gecelerin “kandil geceleri” ÅŸeklinde isimlendirilmesi yaygınlık kazanmıştır. Kandil gecelerine mahsus bir namaz bulunmamaktadır. Müslümanlar bu geceleri evlerinde veya camilerde namaz kılarak, vaaz dinleyerek, Kur’an okuyarak, dua ve istiÄŸfarda bulunarak, fakirlere yardım ederek, yakınlarının ve din kardeÅŸlerinin gönlünü alarak deÄŸerlendirebilirler.

İstihare Namazı

Ä°stihare, bir ÅŸeyin hayırlısını istemek demektir. Ä°stihare namazı; kararsız kalınan mubah iÅŸlerde, hayırlı olanı belirlemek üzere manevi bir iÅŸarete nail olmak için kılınan iki rekâtlık bir namazdır.

GüneÅŸ ve Ay Tutulması (Küsûf ve Husûf) Namazı

GüneÅŸ tutulmasına “küsûf”, ay tutulmasına ise “husûf” denir. GüneÅŸ tutulduÄŸu zaman cuma namazını kıldıran imam, ezansız ve kâmetsiz iki rekât namaz kıldırır. Ebu Hanîfe’ye göre, kıraati sessizce, Ebu Yusuf ve Ä°mam Muhammed’e göre ise açıktan yapar. Ä°mam, namazın ardından dua okur ve cemaat de “amin” der. Bu namaz, camilerde kılınacağı gibi açık alanda da kılınabilir. Ebu Hanîfe’ye göre, küsûf namazında hutbe okunmaz. Ä°mam Åžâfiî’ye göre ise hutbe okunması müstehaptır.

Peygamberimiz’in oÄŸlu Ä°brahim bir buçuk yaşında iken vefat etti. Onun vefat ettiÄŸi gün güneÅŸ tutulmuÅŸtu. Ä°nsanlar, masum çocuÄŸun vefatından dolayı güneÅŸin tutulduÄŸunu zannetmiÅŸlerdi. Bunun üzerine Peygamberimiz, ÅŸöyle bir konuÅŸma yapmıştır: “GüneÅŸ ve ay, Allah’ın varlığını gösteren ayetlerdir. Hiç bir kimsenin ne ölmesinden ne de hayat bulmasından dolayı tutulmazlar. Böyle bir tutulma durumu gördüÄŸünüz zaman, ay ve güneÅŸ tutulması sona erinceye kadar namaz kılın ve Allah’a dua edin.”19 Ay tutulduÄŸu zaman evde tek başına iki veya dört rekât namaz kılmak menduptur. Ä°mam Åžâfiî’ye göre bu namaz cemaatle kılınır

  • White Instagram Icon

© Copyright 2023 by Elementary school. Proudly created with Wix.com

Contact Us

Tel: 123-456-7890

Email: info@mysite.com

Address

500 Terry Francois Street

San Francisco, CA 94158

bottom of page