top of page

NAMAZI BOZAN ŞEYLER
Aşağıda geçen durumları yaşayan kişilerin namazı bozulur. Namazlarını tekrar eda etmeleri gerekir.
Sabah namazını kılarken, güneşin doğması namazı bozar.
Yara iyileştiği için sargının düşmesi namazı bozar.
Namaz esnasında bilerek veya farkına varmadan az veya çok konuşmak namazı bozar. Bu sesi sadece söyleyen duysa, başkaları duymasa dahi namaz bozulur.
Namaz kılan kimse başkasına selam verirse namaz bozulur.(sesli olursa, baş ve göz işareti namazı bozmaz fakat mekruhtur.)
Namaz esnasında bir şey yemek veya içmek bilerek veya bilmeden olsun namazı bozar
Namaz esnasında dişler arasında kalan ve nohut tanesi büyüklüğündeki bir kırıntıyı yutmak namazı bozar. Dişler arasındaki kan, şayet tükürük miktarından az ise yutulduğunda namaz bozulmaz. Eşit veya fazla ise namaz bozulur.
Namaz esnasında göğsü kıble yönünden çevirmek, namazı bozar. (kıble yönünde olmayan birinin fark ettiğinde yönünü kıbleye dönmesi namazı bozmaz.)
Namaz içinde dünyalık bir nedenlerden dolayı inleyen veya ahlayan birinin namazı bozulur. Ancak uhrevi şeylerden dolayı ağlarsa (cennet veya cehennem gibi) namaz bozulmaz.
Özürsüz olarak öksürmek namazı bozar.( çevredekileri uyarı için olursa ). Ancak öksürme bir özürden dolayı olmuş ise namaz bozulmaz.
Ezberinde olmadığı halde Kuran-ı Kerim’e bakarak okumak namazı bozar. Ezberinde olduğu halde bir yerde yazılı olan Kuran ayetini okuyan kimsenin namazı bozulmaz. Namazda iken gözüne takılan bir kitaba baksa ya da ne yazıyormuş diye bir göz atsa namaz bozulmaz.
Namaz esnasında görülen yılan veya akrep gibi zararlı haşereleri öldürmek namazı bozmaz. Ancak bunların korku veya eziyet gibi bir nedenden dolayı öldürülmesi gerekir
NAMAZA AYKIRI DAVRANIŞLAR
Namazda mekruh sayılan şeyler namazı bozmaz ; fakat makbuliyetini azaltır:
Bir zararın giderilmesi veya namazın tamamlanması amacı olmaksızın namaz dışı bir davranışta bulunmak. parmak çıtlatmak, giysisinin kolunu kıvırmak, bunu gerektiren bir özür olmadığı halde peş peşe olmamak üzere- birkaç adım yürümek, sinek vb. haşeratla meşgul olmak gibi davranışlar mekruhtur.
Bir özrü olmaksızın duvar, direk, baston vb. bir şeye hafifçe yaslanmak; daha dizleri yere koymadan elleri yere koymak, secdeden kalkarken dizleri ellerden önce kaldırmak; erkekler için secde esnasında kolları tamamıyla yere yapıştırmak böyledir.
Kıyam, rükû ve secde aralarındaki tekbir ve zikirleri kendi yerlerinden sonraya bırakmak. Meselâ kıyamdan rükûa vardıktan sonra “Allahüekber” demek, rükûdan doğrulduktan sonra “Semiallahu limen hamideh” demek mekruhtur.
Namazda esnemek, gerinmek ve boğazı açıyormuş gibi yapmak. esnemek durumunda kalınca sağ el ile ağzı kapatmalıdır. Nezle vb. sebepten burnu akan kişi, burnunu mendille siler. Grip olan kişi de öksürecek olduğunda ağzını eliyle veya mendiliyle kapatmalıdır. Bu durumda olan kişilerin mescide gelmeleri de mekruhtur.
Namazda iken verilen selâmı el veya baş işaretiyle almak mekruhtur. Namazda gözleri yummak, gözleri sağa sola veya aşağı yukarı çevirmek, başı hafifçe bir tarafa çevirip bakmak
Abdesti sıkışık olduğu halde namaz kılmak. Elbise, vücut veya namaz mahallinde namazın geçerliliğine engel olmayacak miktarda necâset bulunduğu halde namaz kılmak. Dinen necis sayılmamakla birlikte kirli elbise ile namaz kılmak da mekruhtur.
Ateşe ve puta tapma inancını çağrıştırması düşüncesinden hareketle ateşe, insan veya hayvan tasviri bulunan resim ve heykele karşı namaz kılınması mekruh sayılmıştır Aynı şekilde bir insanın yüzüne karşı namaz kılmak da mekruhtur.
Dişlerin arasında kalmış yutulması namazı bozmayacak miktardaki yiyecek kırıntısını yutmak. Yutulan şey nohut tanesi büyüklüğünde olursa namazı bozar.
Cemaatle namaz kılınırken, imamdan önce rükû ve secdeye gitmek veya ondan önce rükû veya secdeden doğrulmak.
bottom of page